Història

 

L’origen de l’Ateneu Santboià es situa al segle XIX amb la constitució de la coral La Marsellesa, tot i que no va ser fins al 1905 quan l’associació passa a anomenar-se Ateneu Santboià. Aquesta iniciativa popular neix, com a la resta de Catalunya, arran de la necessitat de trobar un espai comú de trobada per als obrers després de les llarguíssimes i molt dures jornades de treball. Aquestes entitats es situen al marge de les institucions oficials per donar cobertura a les necessitats dels obrers.

Al 1922 l’Ateneu queda definitivament establert a Ca l’Amigant. Els socis participaren activament tant en el finançament econòmic com en els treballs de construcció.

Amb l’arribada de la República l’Ateneu Santboià viu un moment clau per apropar la cultura al poble, ja que comptarà amb el suport de les institucions públiques.

Durant la guerra civil l’Ateneu viu aquests moments d’alta intensitat social i política, cedint constantment els locals per a la celebració d’actes polítics i electorals i organitzant balls a sol·licitud de diverses forces polítiques en benefici de les milícies. La normalitat no torna fins el 1942 quan s’intenta recuperar el funcionament habitual de l’Ateneu  no sense l’autorització prèvia de la Falange que a través de la censura portarà un control exhaustiu sobre l’Ateneu Santboià. Els darrers anys de la Dictadura l’Ateneu esdevindrà en aquesta època un centre de referència pera l’oci i la cultura dins el Baix Llobregat. Artistes nacionals de primera fila: Antonio Machín, Manolo Escobar, Joan Manuel Serrat, Núria Feliu, l’Orfeó Català etc es donen cita a l’Ateneu.

Durant els anys 70 continua l’augment de l’oferta cultural per poder fer-la accessible a una població que creixia dia a dia amb les grans onades migratòries. Al 1979 s’aprovaria la creació d’un Bingo amb una capacitat per a 800 persones. En aquesta època s’iniciarien els problemes de finançament de l’Ateneu.

 

 L’ocupació 

Al 1997 una subhasta inesperada gairebé per tothom, va deixar  la propietat de l’Ateneu en mans d’una empresa del sector de la construcció. Després d’uns anys d’abandonament (l’especulació immobiliària era l’únic interès de l’empresa a la qual va ser entregat L’Ateneu), l’any 2000, un grup de joves de la vila va ocupar els espais de l’Ateneu i va establir allí el seu punt de trobada.

L’èxit dels concerts nocturns realitzats al Teatre als que arriben a assistir centenars de joves anima al col·lectiu, que funcionava de forma democràtica i assembleària,  a organitzar activitats al voltant de la Puríssima, des de l’any 2002 i la Festa Major Alternativa, des de l’any 2003. Ambdues festes, any rere any, van elevant el nombre de participants, arribant a més de 3000 persones, en el cas de la FMA.

A principis de l’any 2008, degut al mal estat d’un dels edificis juntament amb un període de pluges, l’Antic Bar s’ensorra. Uns mesos més tard, l’ajuntament de Sant Boi compra la finca a l’empresa. A partir d’aquest moment, l’assemblea veu clara la necessitat d’adaptar-se als canvis i comença a obrir canals de comunicació amb altres entitats i l’ajuntament. Així mateix, s’entra a formar part de xarxes de centres culturals independents, com la xarxa europea Trans Europe Halles i ser membre fundacional de l’estatal Red Trans Ibérica.

Un any més tard, el 2009, l’ajuntament crea la Taula de programació juntament amb Amics de l’Ateneu, un espai per coordinar les activitats que tindrien lloc al jardí de l’Ateneu. Aquesta Taula es manté en funcionament fins l’actualitat tot i que amb un funcionament irregular.

 

 Resum cronològic de la història de l’Ateneu Santboià 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *